Христина ДохватНеділя, 05.05.2024, 05:38

Вітаю Вас Гість | RSS
ГОЛОВНА | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту




TRANSLATOR SITE

Форма Вхіда

Теги сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Березень » 19 » ВНЕСОК МИТРОПОЛИТА СТЕФАНА СОРОКИ
09:52
ВНЕСОК МИТРОПОЛИТА СТЕФАНА СОРОКИ

Стефан Сорока

ВНЕСОК МИТРОПОЛИТА СТЕФАНА СОРОКИ В ОШАТНІСТЬ КАТЕДРИ І ВСІЄЇ НАШОЇ МИТРОПОЛІЇ.


ХРИСТИНА ДОХВАТ, МИСТКИНЯ-ікономалярка

Великі собори світу будувалися та прикрашалися не роками, а десятиліттями, а навіть століттями. Так знаменитий собор в Кельні над Рейном у Німеччині будувався не мало не багато 700 років. Щось подібного модна сказати і про Собор Паризької Божої Матері та про інші визначні храми во славу Господа Ісуса Христа, Пресвятої Богородиці та християнських святих.
ВНЕСОК МИТРОПОЛИТА СТЕФАНА СОРОКИ В ОШАТНІСТЬ КАТЕДРИ І ВСІЄЇ НАШОЇ МИТРОПОЛІЇ.
Наш Собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці в Філадельфії належить до числа великих за святістю. Його заснування пов'язане з діяльністю нашого великого Митрополита Амврозія Сенишина. Завдяки чудовому плану Собору, опрацьованому архітектором Юліяном Естремським, собор споруджено в рекордні три роки, 1963-1966, у стилі, який наближає його до великого храму Святої Софії в Константинополі, також спорудженого швидко, у 532-537 роках за імператора Візантії Юстина Великого. Але оздоблення Константинопольського собору мозаїкою та фресками тривало набагато довше. Так само нашого Собору в Філадельфії. Я почувалася щасливою, що на всіх етапах, починаючи від шістдесятих років ХХ-го століття і до сьогодні я змогла працювати над проектами, як і їх здійсненням: іконостасом (56 ікон), мозаїками, мармурами, в цьому чудовому храмі за Митрополитів Філадельфійської Митрополії - Амврозія Сенишина, Мирослава Любачівського, Стефана Сулика. Здавалося б, що Собор викінчений і в архітектурі, і в малярстві. Так, основне зроблене, але й багато деталей, які конче потрібні. Так з очолення нашої Мирополії Архиєпископом Митрополитом Стефаном Сорокою триває дальший розвиток оздоби Собору. І коли Владика Стефан доручає мені щось покращити у мистецькій ошатності Собору, я радо приймаю можливість додаткових прикрашень Катедри. Катедра наша відома не тільки в Америці, але в Україні. Про неї пише українська преса, а завдяки великій монографії київського професора Дмитра Степовика «Сучасна українська ікона» (Київ, видавництво «Мистецтво», 2005 рік, 304 СТ.) архітектура і мистецтво Катедри увійшли в широкий науковий мистецтвознавчий обіг.

Дмитро Степовик

В 2007 році під проводом Владики Стефана ми вложили велику мозаїку «Плащаниця», котра знаходиться на площі стіни хорів. Тематика - оплакування нашого Спаса Ісуса Христа. Мозаїка звернена до глядача при виході з Собору, на прощання тих, що по довгій праці та жертвенн ості рідному храму, відійшли у вічність. Того самого року (2007) Владика Стефан ввів великі ремонти як внутрішньо, так і назовні, в зв'язку
Виєокопреоєвященний Стефан Сорока та п. Христина Дохват на фоні Катедри Непорочного Зачаття
велике мистецтво ікони, книги, священиче та архиєрейське вбрання. Усе це Владика дбайливо зберіг і виставив на огляд гостям та всім відвідувачам. Нещодавно (наприкінці жовтня 2007 р.) гостем Катедри був його Святість, Патріярх Київський і всія Руси-України Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарет (Денисенко) з делегацією, який уважно оглянув Катедру та музей і дав високу оцінку. Це є також оцінка зусиль і старань Владики-Митрополита Стефана Сороки, який дуже пильно дбає про красу нашої Катедри, її внутрішнього та зовнішнього вигляду, живої природи навколо собору і біля пам'ятника великого Митрополита Андрея Шептицького.    щ
зі святкуваннями великих історичних подій - 100-ліття приїзду першого єпископа УГКЦ Сотера Ортинського на Філадельфійський владичий трон, як також Світовий Собор всієї Української Католицької Церкви. Великим внеском Митрополита Стефана Сороки в ошатність Катедри та у життя всієї нашої митрополії є утворення його зусиллями, провідництвом та організаційною допомогою архиєпархіального музею при науковому центрі Митрополита Андрея Шептицького. Музей був утворений в 2002 році за ініціативи Митрополита Стефана, а Сестри Місіонарки призначені до розбудови, установлення та утримання музею. Це не тільки столітня історія нашої митрополії в експонатах; це також велике мистецтво ікони, книги, священиче та архиєрейське вбрання. Усе це Владика дбайливо зберіг і виставив на огляд гостям та всім відвідувачам. Нещодавно (наприкінці жовтня 2007 р.) гостем Катедри був його Святість, Патріярх Київський і всія Руси-України Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарет (Денисенко) з делегацією, який уважно оглянув Катедру та музей і дав високу оцінку. Це є також оцінка зусиль і старань Владики-Митрополита Стефана Сороки, який дуже пильно дбає про красу нашої Катедри, її внутрішнього та зовнішнього вигляду, живої природи навколо собору і біля пам'ятника великого Митрополита Андрея Шептицького.

27 лютого 2001 р.Б., Філадельфійська Митрополія отримала нового Архипастиря в особі Владики Стефана СОРОКИ. І
Час біжить невпинно, і сьогодні ми, вірні Української Католицької Церкви в США прагнемо
побажати нашому Архиєпископові Божого благословення, внутрішньої гармонії, натхнення
та миру. Нехай у Ваших задумах завжди буде мудрість, а в серці - любов,
доброта і спокій.
Хай рушниками благодаті щедро стелить Вам дорогу Господь на МНОГІЇ і БЛАГІЇ ЛІТА!

Просмотров: 9325 | Добавил: administrator | Теги: ВНЕСОК МИТРОПОЛИТА СТЕФАНА СОРОКИ | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук



Друзі сайту
Компьютерная помощь - Мельников

Корисне



Соціальні закладки



Кнопка сайту

Христина Дохват



Випадковий твір


www.dochwat.at.ua © 2024